Spirituel energi

Emne fremskridt:

Vi leder alle efter en mening med tilværelsen, og hvis vi ikke kan se meningen i det, vi gør, så bliver det meget hårdere at udføre, og vi vil miste en masse god energi. En enkel måde at se det på: du finder mening, når dine kerneværdier er opfyldt.

Det kan være, at du eksempelvis har anerkendelse som en kerneværdi. Når den bliver opfyldt på dit arbejde, fordi din chef og dine kolleger ser, hvad du laver og understreger betydningen af dit arbejde, så oplever du, at dit arbejde er meningsfuldt. Kig på dine værdier og se, om de bliver opfyldt på dit arbejde eller ej. Der er stor sandsynlighed for, at hvis du mistrives på jobbet, så kan du finde en stor del af forklaringen her.

Mere generelt kan man sige, at et meningsfuldt arbejde handler om formålet med dit job og vigtigheden af det, du laver. Det viser forskning fra blandt andre Institut for Lykkeforskning. Du behøver ikke være hjertekirurg. Så længe du ved og kan se, at netop det, du udfører på jobbet – det kan være, du står ved et samlebånd – har betydning for, hvordan enderesultatet bliver, giver det dig en følelse af mening.

Sådan skærper du opmærksomheden på din spirituelle energi

Denne korte øvelse vil skærpe din forståelse for, hvad der gør din tilværelse meningsfuld. Begynd med at tage et stykke papir og skriv dine svar på følgende spørgsmål:

  • Hvad giver dig mening at lave? Det kan både være opgaver på jobbet, eller fritidsaktiviteter derhjemme?
  • Hvorfor er det meningsfuldt for dig?

Det gælder ikke om at lave en lang liste. Du skal blot fokusere på nogle enkelte aktiviteter/opgaver. Når du reflekterer over, hvad der er meningsfuldt i de aktiviteter, skærper det din forståelse for, hvad der giver dig mening. Det er så meningen (!), at du skal bruge så meget tid som muligt på det, der giver dit liv mening. Det vil give dig glæde og en følelse af at være i balance. Nedenstående spørgsmål kan hjælpe dig til at indkredse, hvad der giver mening i dit liv. Vælg et par stykker at arbejde med:

  • Hvilke udfordringer syntes du er interessante?
  • Hvad glæder dig?
  • Hvem vil du gerne rejse med? Partner, venner eller kollegaer? Og hvad giver det dig?
  • Har du en følelse af samhørighed på arbejde? Hvis ja, hvorfor. Hvis nej, hvorfor ikke?
  • Oplever du, at du har den rette balance mellem arbejde og privat/familieliv? Hvorfor/hvorfor ikke? HVad vil det give dig at få den rette balance? Uddyb.
  • Er der noget, du skal gøre mere eller mindre af? Hvorfor/hvorfor ikke?
  • Skal du prioriterer din tid og energi anderledes? – Her kan du med fordel gå tilbage til afsnittet om prioritering.