Sådan finder du en familievenlig arbejdsplads og familievenlig chef

Hvordan finder jeg en arbejdsplads, der har fokus på familievenlighed og work life balance? Det er et emne, der har været taget op af nogle af de studerende jeg møder. Og nogle af de overvejelser de unge har gjort sig, om balancen og om mulighed for karriere som kvinde, får mig til at reflektere over, at der godt nok ikke er sket meget de sidste mange år.

Det er vigtigt, hvordan du starter ud på arbejdsmarkedet.

Så hvordan finder du så en familievenlig arbejdsplads – eller i det mindste en familievenlig chef?

En arbejdsplads der er familievenlig – Ikke bare på papiret og i annoncerne, men også  dagligdagen – hvor chefen ”walk the talk” og selv viser, at han/hun vejen.

Du finder en familievenlig venlig ved at lave lidt hjemmearbejde før du søger jobbet, både i forhold til arbejdspladsen og din kommende chef.

Tjek deres hjemmeside

Start med at tjekke arbejdspladsens hjemmeside. Hvad fortæller de om? Står der noget om familievenlighed og  work life balance?

Fortæller arbejdspladsen om, hvad de tilbyder i forhold til barsel – ud over, at de følger lovgivningen? Er der et netværk for forældre eller andet, hvor du kan se, at de gerne vil sætte fokus på balance mellem arbejdsliv og familieliv?

Har den kommende arbejdsplads andre tiltag, der kan støtte op om balance mellem arbejde og familieliv i dagligdagen? Skriver de noget om deres politik på området? Er der fleksibilitet i jobbet?

Har arbejdspladsen deltagelse i projekter for at sætte fokus på balancen mellem arbejde/karriere og familieliv? Sætter de fokus på kvinder i ledelse eller diversitet? Der er nemlig mange synergier i de områder, som også fortæller om, balance i livet er en realitet mulighed eller bare markedsføring.

 

Har nogle skrevet om arbejdsmiljøet hos arbejdspladsen?

Virksomhedens hjemmeside er også en markedsføringsplatform. Her fortæller de det, de gerne vil fortælle om sig selv. Og i det lys de gerne vil have dig som ansøger til at se dem i. Derfor skal du også se dig omkring andre steder for at styrketeste det de skriver.

Så en tur mere rundt på nettet er en god ide. Har nogle skrevet om virksomhedens arbejdsmiljø? Oplevelser med en chef eller virksomheden? Er det positivt eller negativt? Er det troværdigt?

Jobindeks har en service, hvor du både kan evaluere din arbejdsplads og du kan se, hvad andre skriver om arbejdspladser. Det er et sted at starte ud. Det kan du gøre her

Leder du efter job i en international virksomhed, kan du også tjekke, hvad andre skriver på Glassdoor her

Du kan også tjekke, om der har været avisartikler og magasiner fra de faglige organisationer om din mulige arbejdsplads, hvor der er fokus på arbejdsmiljø og ledelse

 

Kender du nogle, der er ansat eller har været ansat der?

Måske kender du nogle, der har været ansat eller er ansat i den virksomhed, du søger. Ring og spørg om de har tid og lyst til at tale med dig om arbejdspladsen. Det er godt at talte med nogle, du har tiltro til, vil give dig deres ærlige mening om familievenligheden på arbejdspladsen i praksis.

 

Jobinterview

Kommer du dertil, hvor du gerne vil til jobsamtale, har du mulighed for at danne dig selv et indtryk af, hvordan virksomheden – og din kommende leder, ser på din balance i livet.

Spørg ind til arbejdstid, hvordan er muligheden for fleksibilitet? Kan du arbejde hybrid – nogle gange i virksomheden – andre dage hjemme? Hvordan er barsel og forældreorlov hos dem? Har du mulighed for helt at hoppe ud af loopet, hvis det er det, du mener er bedst for dig. Har virksomheden barselsnetværk, hvor de tilbyder dig at deltage og følge med i virksomheden? Husk at du både skal kunne ”stå helt af”, hvis det er det du ønsker og kunne være med i barselsnetværk, hvis det er det, som tiltaler dig. Det er helt ok. Det er dit liv. Du vælger. Tiden kommer ikke tilbage. Så tag et aktivt valg i forhold til dine værdier.

Læg mærke til hvad de personer, der deltager i dit interview, fortæller dig – men også hvad de ikke fortæller dig. Netop det, siger også en hel del om virksomheden og den kommende chef.

E-arbjedsbog – Balancehjulet – til dig der vil være stærk på dit eget ståsted 

En god øvelse er at kende sine værdier, og hvad du gerne vil have fokus på i livet. Så måske er vores e-arbejdsbog: Balancehjulet et rigtigt godt sted at starte. E-bogen koster kun kr. 48,75 – få den her

God fornøjelse med at finde et job, der giver dig balance, arbejdsglæde og de muligheder, du drømmer om.