– Forbliv rolig


Udstrålede ro i kaos

Da New Yorks Tvillingetårne i 2001 styrtede i grus var byens borgmester Rudy Giuliani hurtigt til stede ved ground zero blandt murbrokker, røg og fortvivlede mennesker. Han var selv oprørt, men udstrålede ro og en “vi klarer det”-attitude. Gennem sin væremåde indgød han håb og skabte tillid til, at new yorkerne nok skulle klare den.


Besætningens ro gjorde udslaget
Den 23. marts i år var krydstogtskibet Viking Sky på vej mod Stavanger på den norske vestkyst, da det fik motorproblemer. Det er et af Norges farligste strækninger, og netop den dag var området præget af stormvejr. Skibet med i alt 1300 mennesker ombord – både passagerer og besætningsmedlemmer – begyndte at drive mod land. Besætningen sendte et nødopkald ud. En redningsaktion blev sat i værk, og trods store udfordringer lykkedes det til sidst at evakuere samtlige personer om bord. 
Noget af det mest bemærkelsesværdige ved hele scenariet var dog, at alt forløb ganske roligt. Selvom det trak ud med at få folk evakueret, var der ikke optræk til panik.  Flere af passagererne udtalte efterfølgende, at det skyldtes, at besætningen og kaptajnen udstrålede ro. Det gjorde, at de selv blev rolige.  Et ældre ægtepar mente ovenikøbet, at det var én af deres bedste oplevelser. 

Som leder er du kaptajn på skibet. Du skal gå forrest og give dit team en oplevelse af, at du har kontrol over situationen. Lige meget hvor slemt og uoverskueligt det ser ud, er der altid en vej at gå. Jo bedre balance du selv har, jo bedre vil du være til at bevare roen i pressede situationer.

Refleksion:

  • Har du oplevet en chef eller en kollega, der ikke formåede at holde sig rolig i en presset situation? Hvad var konsekvenserne?
  • Har du selv været i den situation, at du ikke formåede at bevare roen? Måske har du også gjort noget eller sagt noget i en presset situation, som du senere har fortrudt?