Mindset


Selvopfyldende profeti

Søren var stadig ny på ski, men følte sig efterhånden ganske sikker. Nu var tiden kommet til at teste den røde løjpe. Det begynder godt, men snart deler løjpen sig i to. De er begge røde, så han drejer til venstre. Men hvad han ikke opdagede var, at løjpen senere skifter karakter til sort. Pludselig befinder han sig på den sorte løjpe og panikken breder sig.

Hans hjernen begynder straks at visualiserer alle de ting, der kunne gå galt: han ville ikke være i stand til at bremse, han ville vælte og slå sig slemt, han ville se dum og vælte ind i andre skiløbere, en snescooter ville være nødt til at komme og hente ham. De mange katastrofescenarier gjorde ham usikker og inden længe væltede han ganske rigtigt.

Hvad hvis hjernen havde vist nogle helt andre scenarier? Søren der farer ned ad den sorte løjpe med overskud? Hvad ville der ske? Vores tanker og den måde, vi vurderer virkeligheden på, har stor betydning for, hvordan vi rent faktisk klarer os.


 

Er glasset halvt fuldt eller halvt tomt? Fokuserer vi på det negative eller på det positive? En menneskehjerne er gearet til konstant at identificere potentielle farer og vurdere risiko. Den skal jo sikre vores overlevelse! Og vi kan alle huske de gange, vi er kommet galt afsted – både fysisk og følelsesmæssigt (faktisk skal der ca. 10 positive begivenheder til for at opveje en negativ).